Publikováno: 29.5.2012Kategorie: Těhotné a matky s dětmi, Zdravá výživa
Očekávání potomka patří k nejhezčím událostem v životě ženy. Aby bylo miminko zdravé, je třeba věnovat patřičnou pozornost i stravě budoucí maminky. Přinášíme vám seznam dvanácti jídel, která je v těhotenství bezpečnější z jídelníčku vyřadit.
1. Sýry
Patří k vašim oblíbeným lahůdkám sýry? Určitým druhům se ale v těhotenství raději vyhněte. Ty, které se vyrábí z nepasterizovaného mléka, mohou být zdrojem listerií. Tyto bakterie bývají spojovány s vyšším rizikem potratu. Dlužno ale dodat, že běžné sýry kupované v obyčejných supermarketech obsahují pasterizované mléko. Pokud ale chodíte nakupovat do specializovaných prodejen, ptejte se na složení výrobků. Některé vybrané, zejména dovozové lahůdky mohou být skutečně vyrobeny z mléka nepasterizovaného.
2. Syrové maso
Možná máte ráda krvavé steaky, v těhotenství si je ale raději nechce připravit ve variantě well done. Tepelně neupravené maso v sobě může ukrývat různé nebezpečné bakterie, které by vám nebo vašemu miminku zdravotně nic dobrého nepřinesly. Jíte-li v restauraci, ujistěte se, že je maso opravdu dobře propečené. Pokud maso připravujete doma, je třeba je dobře provařit a propéct - teplota musí dosáhnout alespoň 75 °C na dobu nejméně pěti minut.
3. Sushi a mušle
Zklameme i fanynky sushi. Na syrové ryby a plody moře si budete muset nechat devět měsíců zajít chuť. Mořské plody jsou sice skvělým zdrojem bílkovin, ale tepelně neupravené mohou být zároveň zdrojem nebezpečných parazitů a bakterií. Po dobu těhotenství tyto suroviny konzumujte výhradně dobře tepelně upravené.
4. Sladké a slané koláče
Když pečete koláče, sušenky, zkrátka domácí sladkosti, ujistěte se, že je vše opravdu dopečené. V polosyrovém těstě představují zdravotní riziko vajíčka. V těch se může ukrývat salmonela. Ze stejného důvodu se vyhněte konzumaci nepečených těst anebo náplní obsahujících vejce. Ta samá pravidla a rizika platí i pro slané koláče (quiche).
5. Domácí tiramisu
Mnoho domácích dezertů, například různé pěny nebo třeba tiramisu, obsahuje syrová vejce. Je proto bezpečnější tento typ dobrot načas oželet. Nebo dezerty můžete zkusit připravit z koupených pasterizovaných vajec.
6. Ryby s obsahem rtuti
Mečoun, žralok, královská makrela - to jsou všechno ryby, které by nastávající maminky měly dočasně vyřadit ze svého jídelníčku. Obsahují totiž zvýšené množství metylrtuti (ta vzniká ve vodě z přirozeně se vyskytující rtuti působením určitého druhu bakterií, odkud se pak dostává do těla ryb), která může negativně ovlivnit růst dítěte a vývoj jeho nervového systému.
7. Neumyté ovoce a zelenina
Těhotenství není tou správnou dobou pro vyhýbání se tomuto druhu stravy. Na špinavých plodech ale může číhat parazit jménem toxoplazma. Zapříčiňuje nemoc zvanou toxoplazmóza, která je pro nenarozený plod velmi nebezpečná. Před konzumací syrové zeleniny a ovoce proto vše dobře umyjte pod čistou tekoucí vodou za použití kartáčku.
8. Paštiky a paté
Tyto potraviny obsahují rychle se kazící maso, mohou být tedy zdrojem listerií. Pokud tyto potraviny skladujete, tak vždy v lednici s teplotou 4 °C a nižší. Ta totiž dokáže růst bakterií zpomalit, nikoli ale zcela zastavit. Raději tyto pokrmy v těhotenství nekonzumujte.
Pozor na listerie
Mnoho potravin může být zdrojem listerií. Tyto bakterie bývají spojovány s vyšším rizikem potratu.
9. Nepasterizované mléko
Platí zde stejná rizika jako u konzumace sýrů vyráběných z nepasterizovaného mléka. Pokud je vaším snem jet na biofarmu a tam ochutnat čerstvé mléko přímo od krávy, naplánujte si takový ochutnávkový výlet v jiném období než v těhotenství.
10. Ryby z lokálních vodních zdrojů
Je váš manžel vášnivý rybář a nenechá si ujít jedinou příležitost, kdy může na stůl naservírovat vlastní úlovek? V těhotenství buďte na konzumaci takových ryb zvláště opatrná. Tyto vody, a tedy i ryby z nich, mohou být kontaminovány průmyslovými chemikáliemi. Konzumujte proto pouze ryby chycené na bezpečných a povolených místech. Tyto informace by měl mít a sdělit vám je místní rybářský svaz.
11. Uzené ryby
Během těhotenství se vyhněte také čerstvým uzeným mořským dobrotám, opět mohou obsahovat listerie. Pokud máte chuť na uzeného lososa, tuňáka, makrelu nebo tresku, pak je konzumujte jedině ve vařených jídlech, kde projdou dostatečnou teplotou a dobou varu či pečení.
12. Domácí salátové zálivky a majonézy
Syrová vajíčka se používají i do domácích dresinků, například na:
Pokud se těchto lahůdek nemůžete vzdát ani v těhotenství, používejte již hotové koupené dresinky. Obsahují totiž pasterizovaná vejce.
Autor: Jana Vápeníková, Zdroj: Web MD